Treceți la conținutul principal

Sunt european ...!




          Sunt european. Desfid orice instituție, orice om, orice individ care ar încerca să mă scoată, cu forța sau altfel, din Europa. Celui care îmi va spune că Europa nu este creștină, îi voi răspunde că Europa este una din vetrele temeinice ale  creștinismului și că nu voi accepta explicații de genul că Europa este acum atee. Sub spuza răcită poate exista oricând un cărbune aprins. Dar acolo unde nu a existat niciun cărbune aprins, nu aștept să apară flacără. În Europa vor rămîne români creștini, atîția cîți creștini români au intrat. Alții, mulți, abia acolo își descoperă fiorul creștin, latent.
          Că ne-au invadat multinaționalele? Acestea sunt curelele de transmisie către lumea cea mare. Aud teorii că ”nea-u furat străinii țara”! Nu cred. O vindem noi. O risipim noi într-un dispreț suveran față de istorie, față de cultura neamului, față de credința neamului. Sunt o mulțime de nemernici băștinași care negociază continuu valorile neamului pentru valorile neamurilor lor. Au făcut și fac legi sinistre care să le acopere nemernicia, apoi ne arată produsul final: golirea țării de resurse, cea mai importantă fiind ”resursa umană”. Brațele și creierele, creativitatea și hărnicia...! Ne fură străinii pădurile? Să fim serioși! Le dau ei, ”ai noștri”, le distrug într-o veselie la care noi participăm cu pasivitatea votului dat pentru un ciubuc la ”gura urnei de vot”. Ne fură străinii petrolul? Uitați-vă un pic în istoria recentă și vedeți cine a încasat miliardele de dolari din vînzarea acestuia ...! Nici într-un caz vreun danez, vreun spaniol sau vreun sloven! Noi nu am făcut privatizare, noi am legalizat jaful în dispreț față de orice regulă economică, în dispreț față de truda unor generații ”de sacrificiu”.    
          Teorii insidioase ne vorbesc de războaiele nevăzute în care suntem angrenați, că ni se trage preșul patriotismului de sub picioare, prin degradarea studiului istoriei nației, prin disprețuirea culturii naționale, prin degradarea învățămîntului, la toate nivelurile...! Dar nu am auzit ca Ministerul Educației să fie condus de vreun belgian, de vreun francez sau de vreun englez...! Nu. Sunt tot felul de ”incapacități” românești care fac experimente pe bietele generații, care au dus în derizoriu ceea ce au pus pe baze solide atîția apostoli, de la Gheorghe Asachi încoace, de la Școala Ardeleană la Societatea Junimea, de la Vasile Conta la ”iluminații” care au pus bazele României Mari. Nu au venit valoni sau găgăuzi, chinezi sau basci care să inventeze fabricile de diplome de licențe sau de doctorat, care au dat peste cap tot ce se mai știa în țara asta despre valoare și respect pentru carte ...! Nu! Pamblicari de-ai noștri au făcut-o călcînd în picioare cele mai elementare noțiuni de respect pentru talent, valoare, cultură temeinică, viziune, patriotism. Cînd văd că după mai bine de două decenii aceeași ”Abramburica”, care a dus decisiv de rîpă învățămîntul românesc, încă experimentează pe noile generații, ca o ”eminență” în domeniu, mă apucă disperarea. Unde ne-a dus abrambureala? La creditarea ”analfabeților funcționali”  ca prim-miniștri, miniștri, modele de succes facil în orice domeniu al prezenței publice.
          Nu avem autostrăzi, căi mai directe spre civilizația secolului XXI, nu pentru că s-ar fi opus spaniolii, francezii, irlandezii sau olandezii ...! Nu! Nu avem autostrăzi pentru că indivizii care jumulesc țara, ca pe o biată pasăre sugrumată, nu sunt capabili să vadă dincolo de orizontul îngust al frunții. Și ăștia sunt români, de-ai noștri, ca să ne înțelegem...! Nu pot și nu vor. Lor le e bine într-o țară îngenuncheată. Într-o țară normală, cu o scală de valori autentică, bazată pe meritocrație, ei ar fi la dimensiunea normală: nimeni.
          Dacă ar fi creștini, ar trebui să le fie măcar milă de generațiile noi. Dar nu le e. Au omorît justiția, cea omenească și cea divină. Au introdus ”justiția lor”. A tîlharilor. Iar partidele nu par să mai abă ideologii, au numai interese de apărat. Interese de clan, în cea mai mare parte. Nu partidele strică oamenii, ci oamenii strică partidele.
          Pașoptiștii, în frunte cu Bălcescu, Cuza, Kogălniceanu, apoi Eminescu, Caragiale, Brâncuși, Carol I, Ferdinand, Blaga, Nichita Stănescu, Marin Sorescu și-au afirmat, necondiționat, vocația și dezideratele lor de români europeni ...!
          Eu vreau să fiu român în Europa, din respect pentru o cultură care a contat și contează doar în raport cu valorile europene. Demonstrațiile făcute de Brâncuși, Cioran, Ionesco, Eliade, Brauner, Marta Bibesco, Celibidache, Eminescu, Caragiale, Vișniec, Cărtărescu și mulți, mulți alții, sunt peremptorii. Eu vreau să fiu român în Europa, conectat la rigoarea și regulile comportamentale proprii secolului XXI. Spunea, îndreptățit, un ierarh al Bisericii noastre: ”Nu am auzit până acum, de exemplu, că bisericile din ţările care sunt în Uniunea Europeană ar fi fost aruncate în aer, cum s‐a făcut în Albania în 1967 şi să se căsăpească ierarhia bisericească sau să se taie vreun creştin sau alţi religioşi să fie arşi pe rug. Este, însă, mereu nevoie de o schimbare a noastră, de a iubi mai mult lucrarea pe care o facem fiecare în chemarea noastră şi să nu amestecăm lucrurile, de‐a valma şi alandala. Dăndăleala şi imprecizia în lucrarea noastră ne va fi fatală. Aşadar, pericolul este în ograda noastră şi nu aiurea. De mulţi ani nu se mai fac şanţuri şi ne inundă apa în casă, în pivniţă şi în grădină. Casele şi blocurile surpate şi nevăruite n‐o să le restaureze Uniunea Europeană, iar noi să aşteptăm pară mălăiaţă în gură la nătăfleaţă. Fără muncă responsabilă şi hărnicie plină de seriozitate, cu un solid caracter, vom fi vărsaţi şi din gura lui Dumnezeu, ca nişte netrebnici. Darurile primite de la Dumnezeu trebuie să le înmulţim cu sârguinţă şi cu dragoste pentru a nu se lua de la noi. S‐a terminat cu pierderea timpului. Credem că Uniunea Europeană nu va face nicio siluire Bisericii Ortodoxe Române cum s‐a făcut 50 de ani în furtunile comunist‐ateiste.
          Am ajuns din nou la ”masa europenilor” după ce am trecut prin experimente ideologice mutilante, în perioada comunistă. Dacă nu ne jucăm șansa de a rămîne europeni, suntem jalnici. Îi desfid pe ”apostolii” ideologiei ”non-apartenenței” la Europa, cei care gîndesc tribal, care mai visează la ”trocul săracilor” ca economie națională și care mai exaltă virtuțile șteviei naționale, ca ”panaceu” pentru toate frustrările în raport cu o Europă dinamică, dar nemiloasă cu cei care nu înțeleg sensul istoriei.
(Piatra Neamț, 5 mai, 2019)



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Căruța de la Caracal s-a răsturnat, de fapt, la Neamț ...!

          În județul Neamț există o intersecție, la Girov, care unește/ desparte/ împarte etc. două drumuri: unul care vine de la Piatra Neamț și o ia spre Roman și altul care vine de la Dobreni și merge spre Roznov. Întretăierea se petrece în cruce! De ani și ani de zile aici se produc, aproape săptămînal, accidente, unul mai dramatic decît altul, locul e însemnat cu cruci, candele, lumînări, amintiri triste, lacrimi... Mai ales nefericiții conducători auto care nu sunt din zonă nu știu de ce minunății le oferă peisajul, așa că se trezesc, fără putere de reacție, în carambol. Niște instituții (ale Statului?) asistă la dramele din acel loc, iau act, ies cu comunicate, se oțărăsc, se încontrează, fac promisiuni, măsoară, se miră, se pozează cu mîna întinsă, cu mîna ridicată, cu degetul la frunte, cu degetul în ureche, cu degetul în dos, în nas, în bască, plîng, suspină, susțin sus și tare, își dau cuvîntul, își dau cu părerea, după care ... nu se întîmplă nimic. Urmează un nou a

Gata, au terminat și muntele Ceahlăul ...!

Dimitrie Cantemir spunea, în ”Descriptio Moladviae”, că Muntele Ceahlăul este ”o coloană a cerului”, ”un munte sfînt”. O fi fost pînă am ajuns în ”civilizația drujbei”. O fi fost, pe vremea lui ...! Iată cîteva imagini din ”Parcul Natural Ceahlăul” de astăzi! Comentariile dumneavoastră pot să însoțească aceste imagini terifiante. E posibil ca acei ”corifei ai drujbei” să aibă avize legale, dar nu cred că au avize morale...! Un aviz legal se obține pe o tejghea politică, un aviz moral se obține doar sub aceeași tejghea...! Muntele Ceahlăul ne mai ținea ”verticala”. I-au pus gînd rău ...! Un actual vicepreș de la conducerea județului, înfierbîntat de căldura scaunului moale de după numire pe funcție, voia să facă o telegondolă din gara Bicaz pînă pe muntele Ceahlăul, iar acolo sus vedea cu ”ochiul minții” hoteluri și baloți de bani. O spunea un individ parte într-o grupare care nu e în stare să plombeze cîțiva kilometri de drum ”axial”...! În Danemarca, țară fără

Pandemia ”de România”

          Materialismul marxist (și dialectic) le-a băgat oamenilor în cap că pe lumea asta există numai cele văzute , cele nevăzute nu există. Așa cum spunea un gardian de la Aiud, că el crede în diavol, care e omul și pe care îl vede, dar nu crede în Dumnezeu, pe care nu îl vede.           De multă vreme repet că dinamismul din lumea de azi nu poate merge la nesfîrșit. Undeva se va produce o pană, un declic. După logica normală, nici cea mai performantă mașinărie nu poate funcționa la nesfîrșit, există un moment al opririi, din varii motive. Cu atît mai mult nu poate evolua la nesfîrșit o societate, cea umană aproape globalizată, care este destul de incoerentă, indecisă, cu o mulțime de antagonisme interioare.           Și președintele Franței, Emmanuel Macron și Angela Merkel, cancelarul german, au folosit, zilele acestea, termenul de război . Război cu un inamic nevăzut. De data asta poate fi acest virus alintat ”Covid 19”, altă dată poate fi altceva. Și recesiunea economică