Treceți la conținutul principal

Pandemia ”de România”


          Materialismul marxist (și dialectic) le-a băgat oamenilor în cap că pe lumea asta există numai cele văzute, cele nevăzute nu există. Așa cum spunea un gardian de la Aiud, că el crede în diavol, care e omul și pe care îl vede, dar nu crede în Dumnezeu, pe care nu îl vede.
          De multă vreme repet că dinamismul din lumea de azi nu poate merge la nesfîrșit. Undeva se va produce o pană, un declic. După logica normală, nici cea mai performantă mașinărie nu poate funcționa la nesfîrșit, există un moment al opririi, din varii motive. Cu atît mai mult nu poate evolua la nesfîrșit o societate, cea umană aproape globalizată, care este destul de incoerentă, indecisă, cu o mulțime de antagonisme interioare.
          Și președintele Franței, Emmanuel Macron și Angela Merkel, cancelarul german, au folosit, zilele acestea, termenul de război. Război cu un inamic nevăzut. De data asta poate fi acest virus alintat ”Covid 19”, altă dată poate fi altceva. Și recesiunea economică e un război, care nu se mai desfășoară în tranșee, se desfășoară în malluri, în bănci, la nivelul ”multinaționalelor”, la nivelul diplomației ”discrete”, la nivelul serviciilor (tot mai) secrete. De asta, chiar în fața acestor războaie, nevăzute, omul, individul, trebuie să aibă un plan de autoapărare. De unde trebuie să înceapă acesta? De la redefinirea interioară, spirituală, culturală, morală. De la seriozitate în relația cu sine și cu celălalt. De la responsabilitate în societate, în familie. De la refuzul surogatelor și a falselor orizonturi. Ca să exemplific, de trei decenii, o mare parte din lumea românească și-a lipit ca ventuzele pleoapele de ecranul televizorului ca să absoarbă idioțeniile cu Elodia, cu ”Vulpița”, cu alte figuri jalnice dintr-o panoplie a scabrosului și a prostului gust. Sunt cîteva posturi de televiziune care spală, efectiv, creierele bietelor ”humanoide” care nu se mai pot recentra într-o lume normală. Bun, acestor oameni să le ceri să voteze responsabil? Să fie responsabili pentru lumea din jur? Ce dimensiune spirituală să mai ceri cuiva care se uită la ”telenovela Dincă de la Caracal” ca la ”a doua venire a lui Iisus”?     
          Unde suntem în lume, azi? Dimensiunea spirituală a individului a fost redusă pînă la aneantizare, Dumnezeu a fost izolat într-un colț al hypermarchetului, ego-ul personal a fost dilatat pînă la puterea cailor de sub capota mașinii. Omul a devenit un mic șmecheraș care a văzut raiul nu prin răbdare și auto-educare, prin rugăciune și devoțiune, ci prin tupeu și învîrteală. E plină lumea românească de azi ”de dumnezei” de conjunctură, pe care dacă îi scuturi nu rămîn decît impostură, mediocritate, bișnițăreală, prostie cu tupeu. Acești ”dumnezei” au acaparat, în mare parte din România noastră, punctele de decizie, de comandă. Și prin postura lor de ”model” sunt pe cale să transforme și să deturneze iremediabil parcursul unei Românii istorice prin deturnarea direcției normale a generațiilor în formare ... !  
          Panica de azi din societatea românească, în partea ei responsabilă, nu e că se extinde aria de acțiune a virusului, ci că sistemul de sănătate este un morman de dezinteres, că este zona în care s-au făcut cele mai mari afaceri din România ultimelor trei decenii fără niciun efect concret în realitate. Dacă ar fi o situație ca în Italia la noi, aici, ar fi DEZASTRU! Nu poți să intervii într-o pandemie cu improvizații și cu un heirupism de șantier. Ca să închidă gura unei părți a celor care lucrează în sistemul de sănătate, niște guvernanți le-a ”pompat” niște salarii uriașe, neacoperite de infrastructură, dar neacoperite nici de OBLIGATIVITATEA la RESPONSABILITATE. E ca și cum l-ai troieni pe un copil cu mormane de dulciuri, ca să tacă și să fie cuminte, ca să nu plîngă și să nu te deranjeze, iar apoi, crescînd descoperi că e needucat și, eventual, bolnav. Sau cum se întîmplă, cel mai adesea, în învățămîntul românesc, sunt date note maxime elevilor, fără să fie acoperite de cunoștințe, numai ca să nu se vadă sub-calitatea și lipsa de responsabilitate a educatorului. E un mod de a adormi vigilența. Și în societatea românească, de 30 de ani, este adormită vigilența.     
          Mă uit pe stradă, mă uit la televizor, acum. E o fojgăială de sacoșe pe la toate magazinele, baxuri de făină, baxuri de conserve...! Dacă v-ați pus măștile, nu înseamnă că nu vă mai vede moartea. Dacă vi s-a spus că trebuie să stați în casă sau în curte timp de două, trei săptămîni, atunci stați (naibii!) în casă. Lăsați vînturarea sacoșelor pe la toate magazinele, că o să vă curețe virusul și o să rămînă tonele de făină de voi, să mucezească în boxe și pivnițe. E posibil ca mulți, cînd văd cozile, să se învioreze și să își reamintească de cozile tinereții, din ceaușism. Doamne, ferește!
          Redescoperiți cărțile și reînvățați să citiți CĂRȚI, în locul călătoriilor concrete. Fiecare călătorie, ca și fiecare carte citită, e o întîlnire cu neantul. Nu mai puteți face, cîteva luni, călătorii jur-împrejur, în lume? Faceți călătorii interioare și re-descoperiți neantul din voi. Învățați să vă suportați. Fiecare pe fiecare. Și fiecare să se suporte pe sine. Ei, da, dar de aici începe greul ...!

Piatra Neamț, 19 martie 2020

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Căruța de la Caracal s-a răsturnat, de fapt, la Neamț ...!

          În județul Neamț există o intersecție, la Girov, care unește/ desparte/ împarte etc. două drumuri: unul care vine de la Piatra Neamț și o ia spre Roman și altul care vine de la Dobreni și merge spre Roznov. Întretăierea se petrece în cruce! De ani și ani de zile aici se produc, aproape săptămînal, accidente, unul mai dramatic decît altul, locul e însemnat cu cruci, candele, lumînări, amintiri triste, lacrimi... Mai ales nefericiții conducători auto care nu sunt din zonă nu știu de ce minunății le oferă peisajul, așa că se trezesc, fără putere de reacție, în carambol. Niște instituții (ale Statului?) asistă la dramele din acel loc, iau act, ies cu comunicate, se oțărăsc, se încontrează, fac promisiuni, măsoară, se miră, se pozează cu mîna întinsă, cu mîna ridicată, cu degetul la frunte, cu degetul în ureche, cu degetul în dos, în nas, în bască, plîng, suspină, susțin sus și tare, își dau cuvîntul, își dau cu părerea, după care ... nu se întîmplă nimic. Urmează un nou a

Gata, au terminat și muntele Ceahlăul ...!

Dimitrie Cantemir spunea, în ”Descriptio Moladviae”, că Muntele Ceahlăul este ”o coloană a cerului”, ”un munte sfînt”. O fi fost pînă am ajuns în ”civilizația drujbei”. O fi fost, pe vremea lui ...! Iată cîteva imagini din ”Parcul Natural Ceahlăul” de astăzi! Comentariile dumneavoastră pot să însoțească aceste imagini terifiante. E posibil ca acei ”corifei ai drujbei” să aibă avize legale, dar nu cred că au avize morale...! Un aviz legal se obține pe o tejghea politică, un aviz moral se obține doar sub aceeași tejghea...! Muntele Ceahlăul ne mai ținea ”verticala”. I-au pus gînd rău ...! Un actual vicepreș de la conducerea județului, înfierbîntat de căldura scaunului moale de după numire pe funcție, voia să facă o telegondolă din gara Bicaz pînă pe muntele Ceahlăul, iar acolo sus vedea cu ”ochiul minții” hoteluri și baloți de bani. O spunea un individ parte într-o grupare care nu e în stare să plombeze cîțiva kilometri de drum ”axial”...! În Danemarca, țară fără