Treceți la conținutul principal

O meditație de Paști. Învățătura creștină ne îndeamnă să ne iertăm duşmanii, nu şi prietenii


          Paştele pare să fi devenit, după cum arată prea adesea desfăşurarea mediatică şi campaniile publicitare, un fel de “revelion de primăvară” care începe cu artificii la miezul nopţii de Înviere şi se termină cu o maree de mici şi bere, la 1 mai, sărbătoarea muncii. 
         Văzînd aşa desfăşurarea de energii, parcă îţi vine să recunoşti că Dumnezeu a creat totul din nimic, dar nimicnicia se mai vede chiar şi acum... !
          Un politician spunea, recent, la un post de televiziune: “Mesajul lui Iisus este extrem de actual mai ales pentru cei cu credinţa de stînga”. Această mică şmecherie ateist-politică seamănă cu anecdota lui Mark Twain: “Cînd eram copil, mă rugam în fiecare seară pentru o bicicletă nouă. Pe urmă mi-am dat seama că Domnul nu procedează în felul acesta, aşa că am furat o bicicletă şi apoi l-am rugat pe Dumnezeu să mă ierte. E mult mai sigur şi mai practic…!”. 
          Oricum într-o lume ca a noastră s-ar părea că înţelegem mult mai lesne că învățătura creștină ne îndeamnă să ne iertăm duşmanii, nu şi prietenii. Şi asta în timp ce milioane de oameni tînjesc după nemurire, dar nu ştiu cum să-şi omoare timpul într-o după amiază ploioasă...!
          În același timp, pare că degeaba o parte din omenire atinge cu creierul "esenţa lumii", dacă o altă mare parte nu a ieșit încă din peșteri. Atentatele din Sri Lanka, din noaptea de Paști, sărbătorită cu o săptămînă în urmă de catolici demonstrează că fundamentalismul, din oricare parte ar veni, e moartea libertăţii. Culmea este că Islamul are, ca reper fundamental, așteptarea și întîmpinarea lui Iisus, un Mesia asumat chiar și de această religie. Drama e că atunci cînd apare, înviind în numele speranței și al iubirii, drumul său în lume este iarăși și iarăși stropit cu sînge.
          Iisus a fost răstignit pentru vinovăţia de a iubi lumea, a răscumpărat viaţa prin propria moarte. Să învii murind, iată esenţa vieţii veşnice. Precum grăuntele. Adică să iubeşti cu atîta patimă viața și semenul, pînă ce moartea se face, din nou, viaţă.
          Peste 5 milioane de români trăiesc în afara granițelor patriei, îmi imaginez că în noaptea de Înviere 5 milioane de luminițe au pîlpîit luminînd un simbolic drum spre acasă și spre sine. Nu e ușoară deruta omului care își plătește bucata de pîine cu sudoarea sufletului. Și nu știu ce înțeles să dau vorbelor poetului care spune: ”Prințul în străinătate e neînsemnat precum noroiul; săracul care a rămas să moară în patria sa e prinț”

          Cînd spune ”Hristos a înviat” creștinul îl întîmpină pe cel din fața sa cu un mesaj de pace. Cînd răspunde ”Adevărat că a înviat”, creștinul se înscrie în verticala armoniei universale. De asta, dragi creștini, astăzi taina tainelor a căpătat proporțiile unui adevăr revelat, simțit, văzut : Hristos a Înviat !


(text citit la rubrica ”Biserica vie”, Radio Trinitas Cultural, ora 14, 50, în ziua de Paști)

Comentarii

  1. Aevărat a înviat! Să iertăm și prietenii, totuși!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori e bine să reușească să se ierte ei pe ei înșiși ...! E de ajuns!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Căruța de la Caracal s-a răsturnat, de fapt, la Neamț ...!

          În județul Neamț există o intersecție, la Girov, care unește/ desparte/ împarte etc. două drumuri: unul care vine de la Piatra Neamț și o ia spre Roman și altul care vine de la Dobreni și merge spre Roznov. Întretăierea se petrece în cruce! De ani și ani de zile aici se produc, aproape săptămînal, accidente, unul mai dramatic decît altul, locul e însemnat cu cruci, candele, lumînări, amintiri triste, lacrimi... Mai ales nefericiții conducători auto care nu sunt din zonă nu știu de ce minunății le oferă peisajul, așa că se trezesc, fără putere de reacție, în carambol. Niște instituții (ale Statului?) asistă la dramele din acel loc, iau act, ies cu comunicate, se oțărăsc, se încontrează, fac promisiuni, măsoară, se miră, se pozează cu mîna întinsă, cu mîna ridicată, cu degetul la frunte, cu degetul în ureche, cu degetul în dos, în nas, în bască, plîng, suspină, susțin sus și tare, își dau cuvîntul, își dau cu părerea, după care ... nu se întîmplă nimic. Urmează un nou a

Gata, au terminat și muntele Ceahlăul ...!

Dimitrie Cantemir spunea, în ”Descriptio Moladviae”, că Muntele Ceahlăul este ”o coloană a cerului”, ”un munte sfînt”. O fi fost pînă am ajuns în ”civilizația drujbei”. O fi fost, pe vremea lui ...! Iată cîteva imagini din ”Parcul Natural Ceahlăul” de astăzi! Comentariile dumneavoastră pot să însoțească aceste imagini terifiante. E posibil ca acei ”corifei ai drujbei” să aibă avize legale, dar nu cred că au avize morale...! Un aviz legal se obține pe o tejghea politică, un aviz moral se obține doar sub aceeași tejghea...! Muntele Ceahlăul ne mai ținea ”verticala”. I-au pus gînd rău ...! Un actual vicepreș de la conducerea județului, înfierbîntat de căldura scaunului moale de după numire pe funcție, voia să facă o telegondolă din gara Bicaz pînă pe muntele Ceahlăul, iar acolo sus vedea cu ”ochiul minții” hoteluri și baloți de bani. O spunea un individ parte într-o grupare care nu e în stare să plombeze cîțiva kilometri de drum ”axial”...! În Danemarca, țară fără

Pandemia ”de România”

          Materialismul marxist (și dialectic) le-a băgat oamenilor în cap că pe lumea asta există numai cele văzute , cele nevăzute nu există. Așa cum spunea un gardian de la Aiud, că el crede în diavol, care e omul și pe care îl vede, dar nu crede în Dumnezeu, pe care nu îl vede.           De multă vreme repet că dinamismul din lumea de azi nu poate merge la nesfîrșit. Undeva se va produce o pană, un declic. După logica normală, nici cea mai performantă mașinărie nu poate funcționa la nesfîrșit, există un moment al opririi, din varii motive. Cu atît mai mult nu poate evolua la nesfîrșit o societate, cea umană aproape globalizată, care este destul de incoerentă, indecisă, cu o mulțime de antagonisme interioare.           Și președintele Franței, Emmanuel Macron și Angela Merkel, cancelarul german, au folosit, zilele acestea, termenul de război . Război cu un inamic nevăzut. De data asta poate fi acest virus alintat ”Covid 19”, altă dată poate fi altceva. Și recesiunea economică