Treceți la conținutul principal

Nemțenii VOR și POT face o schimbare istorică

 


 


 

 

Suntem, la Neamț, la capătul unei campanii electorale. Concluziile reale  le vom trage duminică, după exercițiul votului pe care îl vor face alegătorii. Vîntul schimbării este, însă, unul extrem de pregnant. Pandemia care zguduie lumea ne-a dat o altă dimensiune a participării, a grijii pentru lumea noastră, pentru societatea noastră. De asta, votul de duminică, exercitat în condiții atipice, va avea o încărcătură aparte, o responsabilitate aparte.

Mugur Cozmanciuc și Partidul Național Liberal nu au cum să piardă bătălia pentru președinția Consiliului Județean Neamț și majoritatea în consiliul județean. Numai acest lucru ar garanta concretizarea ambițioaselor și perfect realizabile proiecte care vor scoate județul Neamț de pe lista celor sărăcite de găști și baroni de conjunctură care au spoliat din toate pozițiile. În această perioadă, de pre-campanie și campanie, Partidul Național Liberal, filiala Neamț, și-a cîștigat în Mugur Cozmanciuc un lider, iar comunitatea nemțeană a cîștigat un om devotat cauzelor importante care să redea județului strălucirea pe care o merită. Ionel Arsene, așa zisul baron al zonei (deși nu putem duce în derizoriu un titlu nobiliar, totuși!) are o adevărată ”bibliotecă” de dosare penale în lucru, nu le detaliem subiectele, vor avea timp pentru asta ”cititorii” din justiție. Iar PSD-ul nu e, în acest moment, nici măcar o ”dorojdie de comunism”, este o gravă boală socială care poate fi eliminată simplu și fără convulsii: prin vot! 

Andrei Carabelea și Partidul Național Liberal nu au cum să piardă bătălia pentru Primăria Piatra Neamț și pentru consiliul local. Andrei Carabelea are o șansă istorică, să facă să dispară din spațiul administrativ termenii de corupție, șpagă, mită, ”para-ndărăt”, care au făcut carieră la Neamț și în societatea românească în deceniile trecute. Andrei Carabelea este un tînăr dinamic, perseverent, care știe să adune în jurul lui energiile celor care vor să construiască, să evolueze. Dragoș Chitic, primarul în exercițiu, cară după el ”poverile trecutului”, o condamnare cu suspendare, încă nefinalizată, care nu poate fi ascunsă sub preș. Și se spune, că dacă votezi cu un om care are probleme în justiție, devii automat complicele lui. Nu cred că vreun om integru ar putea risca așa ceva. Dragoș Chitic a făcut un joc cu ițe obscure, care i-a favorizat exact pe inamicii de pînă atunci, demonstrînd clasica versatilitate din politica de mahala. Păcat! Mai mult, cum ar putea Dragoș Chitic să administreze municipiul cu un consiliu local cu care nu va avea dialog, este o altă problemă serioasă ...!

Deși pot fi acuzat de subiectivism, deoarece sunt parte pe listele pentru Consiliul Județean Neamț cît și pentru Consiliul local la Municipiului Piatra Neamț, sunt capabil de detașare și obiectivitate prin experiența socială, civică, culturală și profesională pe care am acumulat-o în timp. Am pus umărul să ajut, nu pentru că vreau ”ceva”, ci pentru că îmi pasă în ce lume trăiesc. M-am implicat pentru că am simțit că echipa liberală a momentului este capabilă să facă aici ”o țară ca afară”, cu principii, cu reguli, cu alt tip de prezență în spațiul public. În biografia mea, pe cărțile mele, scriu cu mîndrie și apăsat că sunt născut la Neamț, că locuiesc în Piatra Neamț. Din aceste motive, mă adresez celor care, ca și mine, iubesc județul Neamț și municipiul Piatra Neamț. Vă garantez, în același timp, că mi-am păstrat pe mai departe simțul critic cu care voi analiza cu obiectivitate orice acțiune din spațiul social-administrativ și voi trata fără cruțare orice derapaj.

Nu primim o lume de-a gata, construim împreună o lume.

Numai cine votează contează într-o democrație, într-o lume pe care o vrem normală. De asta: ieșiți la vot!

Alegătorul este partenerul cu care cel care se înscrie în cursa electorală încheie cu contract prin vot; în lipsa uneia dintre părți contractul este fără valabilitate.

Votul este o investiție pentru viitorul propriu, pentru viitorul celorlalți. Nu îl risipiți, nu îl negociați, nu îl minimalizați.

Duminică nu mergem la vot să schimbăm ”niște” oameni din funcție, trebuie să încercăm prin vot să schimbăm o societate bolnavă cu una guvernată de legi, reguli, principii. Dacă toți vrem, reușim.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

 

 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Căruța de la Caracal s-a răsturnat, de fapt, la Neamț ...!

          În județul Neamț există o intersecție, la Girov, care unește/ desparte/ împarte etc. două drumuri: unul care vine de la Piatra Neamț și o ia spre Roman și altul care vine de la Dobreni și merge spre Roznov. Întretăierea se petrece în cruce! De ani și ani de zile aici se produc, aproape săptămînal, accidente, unul mai dramatic decît altul, locul e însemnat cu cruci, candele, lumînări, amintiri triste, lacrimi... Mai ales nefericiții conducători auto care nu sunt din zonă nu știu de ce minunății le oferă peisajul, așa că se trezesc, fără putere de reacție, în carambol. Niște instituții (ale Statului?) asistă la dramele din acel loc, iau act, ies cu comunicate, se oțărăsc, se încontrează, fac promisiuni, măsoară, se miră, se pozează cu mîna întinsă, cu mîna ridicată, cu degetul la frunte, cu degetul în ureche, cu degetul în dos, în nas, în bască, plîng, suspină, susțin sus și tare, își dau cuvîntul, își dau cu părerea, după care ... nu se întîmplă nimic. Urmează un nou a

Gata, au terminat și muntele Ceahlăul ...!

Dimitrie Cantemir spunea, în ”Descriptio Moladviae”, că Muntele Ceahlăul este ”o coloană a cerului”, ”un munte sfînt”. O fi fost pînă am ajuns în ”civilizația drujbei”. O fi fost, pe vremea lui ...! Iată cîteva imagini din ”Parcul Natural Ceahlăul” de astăzi! Comentariile dumneavoastră pot să însoțească aceste imagini terifiante. E posibil ca acei ”corifei ai drujbei” să aibă avize legale, dar nu cred că au avize morale...! Un aviz legal se obține pe o tejghea politică, un aviz moral se obține doar sub aceeași tejghea...! Muntele Ceahlăul ne mai ținea ”verticala”. I-au pus gînd rău ...! Un actual vicepreș de la conducerea județului, înfierbîntat de căldura scaunului moale de după numire pe funcție, voia să facă o telegondolă din gara Bicaz pînă pe muntele Ceahlăul, iar acolo sus vedea cu ”ochiul minții” hoteluri și baloți de bani. O spunea un individ parte într-o grupare care nu e în stare să plombeze cîțiva kilometri de drum ”axial”...! În Danemarca, țară fără

Pandemia ”de România”

          Materialismul marxist (și dialectic) le-a băgat oamenilor în cap că pe lumea asta există numai cele văzute , cele nevăzute nu există. Așa cum spunea un gardian de la Aiud, că el crede în diavol, care e omul și pe care îl vede, dar nu crede în Dumnezeu, pe care nu îl vede.           De multă vreme repet că dinamismul din lumea de azi nu poate merge la nesfîrșit. Undeva se va produce o pană, un declic. După logica normală, nici cea mai performantă mașinărie nu poate funcționa la nesfîrșit, există un moment al opririi, din varii motive. Cu atît mai mult nu poate evolua la nesfîrșit o societate, cea umană aproape globalizată, care este destul de incoerentă, indecisă, cu o mulțime de antagonisme interioare.           Și președintele Franței, Emmanuel Macron și Angela Merkel, cancelarul german, au folosit, zilele acestea, termenul de război . Război cu un inamic nevăzut. De data asta poate fi acest virus alintat ”Covid 19”, altă dată poate fi altceva. Și recesiunea economică