Treceți la conținutul principal

După alegerile din 10 noiembrie ...!


          Am în față rezultatele alegerilor, la Prezidențiale, din 10 noiembrie 2019. Județul Neamț, unul roșu prin definiție, a ales să scape de acest stigmat. Klaus Iohannis președinte pentru încă un mandat ...! Încep să cred că lumea în care trăiesc a văzut, la capătul tunelului, luminița normalității. În condițiile în care 63 de comune/ comunități, mare parte conduse de ”lideri” ai mult blamabilului și compromisului partid ”pesede” au ales să scape de această etichetă, e limpede că nemțenilor a început să le fie rușine. Și silă...! E posibil să existe o resurecție a mentalului electoratului, dar este posibil să existe o saturație în ceea ce privește minciuna, hoția, potlogăria, lipsa de profesionalism, aroganța promovate de actuala ”mafie administrativă” de la nivelul județului Neamț.
          Nu cred că am avut, în județul nostru, din 1989 încoace, personaje atît de toxice, perverse, un fel de fanarioți culeși din lumpenul societății, care nu au niciun fel de respect pentru valoare, tradiție, cultură, educație. Ei înșiși nu au valoare, cultură, educație..! Nu îi mai numesc, dar au făcut atîta rău, încît e greu următoarelor generații să scape de efectele trecerii lor prin Consiliul Județean, prin Prefectura Neamț, prin alte instituții care s-au afirmat exact prin lipsa de valoare, de profesionalism. Nu e suficientă agheazma purificatoare, pe care o tot invocă, ca semn al ipocriziei, e nevoie de un decont juridic, penal, moral.      
         De multă vreme nu mai creditez ”peronaje politice”, există un risc ca acestea să dezamăgească, fiind înghițite de practicile total aberante din societatea românească, devenite reguli perdante. De data asta însă trebuie să recunosc că meritul ca PNL-ul să aibă la Neamț identitate, relief și rezultate concrete politic în aceste momente îi revine lui MUGUR COZMANCIUC. A luat un partid care se pierduse în mediocritate și conformism, care nu părea să mai iasă din marasmul ”cumetrialității” cu PSD-ul toxic și mafiot. Cred că avantajul lui MUGUR COZMANCIUC este că nu provine din lumea din Neamț, că vine de la Suceava. Dacă ar fi provenit din Neamț, probabil că ar fi ajuns și el în situația în care ar fi trebuit să facă concesii cunoștințelor, rudelor, prietenilor, cumetrilor, colegilor. Așa însă, nu...! A făcut o echipă cu oamenii care mai rămăseseră alături de principiile liberale, a știut să îi adune. Are ceva ce îl individualizează: curajul și o oarecare ”inconștiență”. Îi doresc lui Mugur Cozmanciuc să își fixeze mize mari, singurele care îți oferă/ conferă valoare. Mizele mici crează oameni mici, mizele mari crează oameni mari! Îi țin pumnii: POATE! În jurul lui putem construi/ reconstrui un front al normalității politice, morale, administrative. Să îi acordăm credit și sprijin. Nu poate face nimic singur, evident, în același timp nu ne datorează nimic, de fapt. Dacă îl sprijinim, noi pe noi înșine ne punem în valoare. 
          Cu 30 de ani în urmă, pe 22 decembrie, vorbeam în balconul Județenei de Partid, la Revoluția din 1989. Seara scriam editorialul primului ziar ”Ceahlăul” în libertate, care avea titlul ”După cea mai lungă noapte”. Acum, la 30 de ani, am speranța că ”acea lungă noapte” și-a terminat coșmarul. Ilici Iliescu, cu toată șleahta lui de discipoli, de la Petre Roman la Văcăroiu și Adrian Năstase, de la Geoană, la Ponta, de la Dragnea la Dăncilă, au făcut din visul românului un coșmar. Din coșmarul acesta peste 7 milioane de români au evadat într-o lume a normalității, într-o Europă în care nu bucata de pîine contează, ci respectul pentru viață, pentru identitate, pentru sănătate. La noi, toate acestea sunt înlocuite de surogate.
          Suntem români în România și suntem români în Europa. E o calitate complexă și onorantă. Eu mă regăsesc român în Europa, intelectual român în Europa, scriitor român în Europa, creștin ortodox în Europa. Nu am simțit, pînă acum, că ar vrea cineva să îmi ia aceste calități și identități. Dacă ar face-o, aș lupta pentru drepturile mele. Totul e să fiu acolo, să îmi reafirm calitățile. Prin votul de pe 10 noiembrie, care trebuie reconfirmat pe 24 noiembrie, mă simt român european!
          Așa să ne ajute Dumnezeu!


Piatra Neamț, 11 noiembrie 2019

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Căruța de la Caracal s-a răsturnat, de fapt, la Neamț ...!

          În județul Neamț există o intersecție, la Girov, care unește/ desparte/ împarte etc. două drumuri: unul care vine de la Piatra Neamț și o ia spre Roman și altul care vine de la Dobreni și merge spre Roznov. Întretăierea se petrece în cruce! De ani și ani de zile aici se produc, aproape săptămînal, accidente, unul mai dramatic decît altul, locul e însemnat cu cruci, candele, lumînări, amintiri triste, lacrimi... Mai ales nefericiții conducători auto care nu sunt din zonă nu știu de ce minunății le oferă peisajul, așa că se trezesc, fără putere de reacție, în carambol. Niște instituții (ale Statului?) asistă la dramele din acel loc, iau act, ies cu comunicate, se oțărăsc, se încontrează, fac promisiuni, măsoară, se miră, se pozează cu mîna întinsă, cu mîna ridicată, cu degetul la frunte, cu degetul în ureche, cu degetul în dos, în nas, în bască, plîng, suspină, susțin sus și tare, își dau cuvîntul, își dau cu părerea, după care ... nu se întîmplă nimic. Urmează un nou a

Gata, au terminat și muntele Ceahlăul ...!

Dimitrie Cantemir spunea, în ”Descriptio Moladviae”, că Muntele Ceahlăul este ”o coloană a cerului”, ”un munte sfînt”. O fi fost pînă am ajuns în ”civilizația drujbei”. O fi fost, pe vremea lui ...! Iată cîteva imagini din ”Parcul Natural Ceahlăul” de astăzi! Comentariile dumneavoastră pot să însoțească aceste imagini terifiante. E posibil ca acei ”corifei ai drujbei” să aibă avize legale, dar nu cred că au avize morale...! Un aviz legal se obține pe o tejghea politică, un aviz moral se obține doar sub aceeași tejghea...! Muntele Ceahlăul ne mai ținea ”verticala”. I-au pus gînd rău ...! Un actual vicepreș de la conducerea județului, înfierbîntat de căldura scaunului moale de după numire pe funcție, voia să facă o telegondolă din gara Bicaz pînă pe muntele Ceahlăul, iar acolo sus vedea cu ”ochiul minții” hoteluri și baloți de bani. O spunea un individ parte într-o grupare care nu e în stare să plombeze cîțiva kilometri de drum ”axial”...! În Danemarca, țară fără

Pandemia ”de România”

          Materialismul marxist (și dialectic) le-a băgat oamenilor în cap că pe lumea asta există numai cele văzute , cele nevăzute nu există. Așa cum spunea un gardian de la Aiud, că el crede în diavol, care e omul și pe care îl vede, dar nu crede în Dumnezeu, pe care nu îl vede.           De multă vreme repet că dinamismul din lumea de azi nu poate merge la nesfîrșit. Undeva se va produce o pană, un declic. După logica normală, nici cea mai performantă mașinărie nu poate funcționa la nesfîrșit, există un moment al opririi, din varii motive. Cu atît mai mult nu poate evolua la nesfîrșit o societate, cea umană aproape globalizată, care este destul de incoerentă, indecisă, cu o mulțime de antagonisme interioare.           Și președintele Franței, Emmanuel Macron și Angela Merkel, cancelarul german, au folosit, zilele acestea, termenul de război . Război cu un inamic nevăzut. De data asta poate fi acest virus alintat ”Covid 19”, altă dată poate fi altceva. Și recesiunea economică