Treceți la conținutul principal

Rămîne Iohannis ...!



          Alegem, din nou, președintele. Chemarea la urne nu e o chemare la luptă, ci la responsabilitate. Suntem într-o altă etapă a evoluției societății noastre, cu o oarecare consolidare a poziției țării noastre în Europa comună, cu o gîndire care trebuie să vizeze o Românie ai cărei cetățeni se regăsesc atît între granițele naționale, cît și peste tot în Europa. O Românie europeană nu mai poate reacționa, în fața urnelor, ca în ”feudalismul” întîrziat, din epocile Ilici Iliescu, de după Revoluție, cînd ”mita electorală” era la vedere, cînd cetățenii își negociau votul la tejgheaua cîrciumii din sat. Cetățeanul din ”Teleormanul profund” sau din ”Neamțul profund” este egal cu cetățeanul româno-european din Madrid sau Londra și fiecare răspunde, prin vot, de soarta celuilalt. Dacă nu gîndim așa, atunci am intrat în civilizația europeană din greșeală.
          Oferta de candidați pentru Președinția României este mare. Poate prea mare. Din păcate, legislația noastră permite oricui să intre într-o ”cursă electorală” care nu e, totuși, o competiție de alergare cu picioarele în sac, la bîlciurile locale. Din start, mai mulți au fost depistați cu liste de semnături de susținere false, dovedind aceeași mentalitate de mai alaltăieri, că se poate oricum, că putem fura startul, putem fura voturi, putem minți fără scrupule. Din lista de 14 candidați, majoritatea sunt ”iepuri” care aleargă bezmetici să rupă din voturile celorlalți, bazîndu-se pe buimăceala sau lipsa de informație și de inspirație a alegătorului. Unii își cheltuie banii și energiile doar ca să își treacă în ”CV-uri” că au candidat la ”președinția României”. Cresc, astfel, în proprii ochi. Candidații care ar putea să conteze sunt însă puțini.    
          Viorica Dăncilă e un produs expirat, parte a unei grupări care nu e un partid, ci e o boală pentru societatea românească. Va fi votată, probabil, de gruparea care o susține, de captivii primarilor din satele în care ajutorul social se manifestă, mai departe, ca mită electorală. Viorica Dăncilă a făcut demonstrația că siluirea limbii române nu are limite, că poți să deții funcții înalte în stat fără nicio viziune, fără niciun fel de pricepere, să duci în derizoriu funcții de care depind prezentul și viitorul unei nații. Nici în anii 50 nu credem că au fost reprezentanți la vîrful societății românești atît de nepregătiți și penibili. România va plăti prețul prostiei și ticăloșiei grupării pe care o reprezintă acum Viorica Dăncilă, la nivelul economiei și la nivelul justiției, la nivelul educației și al sănătății, multe decenii de aici înainte. 
          Dan Barna a intrat la decontul unor complicații din trecutul apropiat, cînd a făcut afaceri cu bani europeni. Ancheta în sine e un lucru aproape firesc pentru o societate încă vie, care reacționează la ”oferta electorală”. În același timp, partidul pe care îl reprezintă este mai mult o atitudine civică decît politică, este expresia unei nemulțumiri la adresa societății care se mișcă împiedicat. Din păcate, lipsa de coagulare ideologică dă o acută lipsă de consistență mișcării ”de salvare a României”, care se poate destructura la primul eșec. Sau la primul succes. Aș vrea să mă înșel...!
          Aud, în lumea intelectuală, că unii îl preferă pe Theodor Paleologu. Că îl vor vota. Sunt voturi aruncate, din păcate, pe Apa Sîmbetei ”cea limpede ca cristalul”, vorba lui Creangă. Paleologu ”junior” nu are nimic din înălțimea înaintașului său, este ”un povestaș” minor, cu ceva deprinderi de filfizon care îl situează în zona unui oarecare exotism. Și atît. Ca ministru al culturii, cîndva, cînd am și colaborat, s-a făcut remarcat prin... nimic. Dacă îl asculți mai atent, vezi că macină în gol povești de demult, cu ingenuitatea unui copil bătrîn.
          Mircea Diaconu este un actor care joacă orice rol din care poate scoate ceva profit. Cei care îl manipulează îi dau roluri ”pe măsură”. De data asta este un ”iepure” al PSD-ului, pus să rupă cît mai mult de la Iohannis. Dacă îl iei la bani mărunți, nu rămîn din el decît ”scenografia” și epoleții din rolurile de milițian, pe care le-a interpretat pe scenă în viața asta.
          Kelemen Hunor nu poate ieși din procentul, undeva la 5 la sută, asigurat de minoritatea maghiară. Nici nu se așteaptă la mai mult, prezența în competiție este una de reconfirmare a prezenței în propria comunitate, e o modalitate de a nu lăsa voturile să se ducă la alt competitor pînă la un eventual tur doi, cînd poate negocia.
          Ceilalți, Viorel Cataramă, Alexandru Cumpănașu, Ramona Ioana Bruynssels, Cătălin Ivan, Bogdan Stanoevici, John Ion Banu, Ninel Peia, Sebastian Constantin Popescu sunt niște figuranți care nu vor atinge nici pe departe numărul de alegători care se regăsește în listele de susținere. Voturile date aiurea acestora sunt, de asemenea, la fel de lipsite de rost ca și prezența lor pe listă.
          Klaus Iohannis! În această lume românească în destructurare Instituția Prezidențială, reprezentată de Klaus Iohannis, a fost, în toți anii din urmă, singura forță care ne-a unit, la care am privit cu speranță. În cei cinci ani, din primul mandat, a dovedit că știe să dialogheze cu Europa, că are ”bun simț politic”, că are ”bun simț civic”, a fost singura instituție care a ținut piept agresiunii fără precedent a ”garniturii infracționale” de la conducerea politică a țării. Într-o societate care judecă și acționează responsabil, Klaus Iohannis ar trebui să fie ales președinte, pentru un nou mandat, încă din primul tur. Asta ar reprezenta nu forța lui Klaus Iohannis, ci a noastră.

20 octombrie 2019



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Căruța de la Caracal s-a răsturnat, de fapt, la Neamț ...!

          În județul Neamț există o intersecție, la Girov, care unește/ desparte/ împarte etc. două drumuri: unul care vine de la Piatra Neamț și o ia spre Roman și altul care vine de la Dobreni și merge spre Roznov. Întretăierea se petrece în cruce! De ani și ani de zile aici se produc, aproape săptămînal, accidente, unul mai dramatic decît altul, locul e însemnat cu cruci, candele, lumînări, amintiri triste, lacrimi... Mai ales nefericiții conducători auto care nu sunt din zonă nu știu de ce minunății le oferă peisajul, așa că se trezesc, fără putere de reacție, în carambol. Niște instituții (ale Statului?) asistă la dramele din acel loc, iau act, ies cu comunicate, se oțărăsc, se încontrează, fac promisiuni, măsoară, se miră, se pozează cu mîna întinsă, cu mîna ridicată, cu degetul la frunte, cu degetul în ureche, cu degetul în dos, în nas, în bască, plîng, suspină, susțin sus și tare, își dau cuvîntul, își dau cu părerea, după care ... nu se întîmplă nimic. Urmează un nou a

Gata, au terminat și muntele Ceahlăul ...!

Dimitrie Cantemir spunea, în ”Descriptio Moladviae”, că Muntele Ceahlăul este ”o coloană a cerului”, ”un munte sfînt”. O fi fost pînă am ajuns în ”civilizația drujbei”. O fi fost, pe vremea lui ...! Iată cîteva imagini din ”Parcul Natural Ceahlăul” de astăzi! Comentariile dumneavoastră pot să însoțească aceste imagini terifiante. E posibil ca acei ”corifei ai drujbei” să aibă avize legale, dar nu cred că au avize morale...! Un aviz legal se obține pe o tejghea politică, un aviz moral se obține doar sub aceeași tejghea...! Muntele Ceahlăul ne mai ținea ”verticala”. I-au pus gînd rău ...! Un actual vicepreș de la conducerea județului, înfierbîntat de căldura scaunului moale de după numire pe funcție, voia să facă o telegondolă din gara Bicaz pînă pe muntele Ceahlăul, iar acolo sus vedea cu ”ochiul minții” hoteluri și baloți de bani. O spunea un individ parte într-o grupare care nu e în stare să plombeze cîțiva kilometri de drum ”axial”...! În Danemarca, țară fără

Pandemia ”de România”

          Materialismul marxist (și dialectic) le-a băgat oamenilor în cap că pe lumea asta există numai cele văzute , cele nevăzute nu există. Așa cum spunea un gardian de la Aiud, că el crede în diavol, care e omul și pe care îl vede, dar nu crede în Dumnezeu, pe care nu îl vede.           De multă vreme repet că dinamismul din lumea de azi nu poate merge la nesfîrșit. Undeva se va produce o pană, un declic. După logica normală, nici cea mai performantă mașinărie nu poate funcționa la nesfîrșit, există un moment al opririi, din varii motive. Cu atît mai mult nu poate evolua la nesfîrșit o societate, cea umană aproape globalizată, care este destul de incoerentă, indecisă, cu o mulțime de antagonisme interioare.           Și președintele Franței, Emmanuel Macron și Angela Merkel, cancelarul german, au folosit, zilele acestea, termenul de război . Război cu un inamic nevăzut. De data asta poate fi acest virus alintat ”Covid 19”, altă dată poate fi altceva. Și recesiunea economică