Treceți la conținutul principal

Corupția ca infecție .... !




          Pentru un om cît de cît lucid societatea românească a ajuns, iată, la momentul adevărului. Sloganul ”Corupția ucide!”, cu care s-a mai defilat prin piața publică în vremea din urmă, după ”episodul Colectiv” mai ales, își arată efectele concrete. Cu vîrf și îndesat. Și tragic.
          Ce este, în fond, corupția? Nu este numai furtul pe față și prin mijloace ”administrative”, nu e numai șpaga și sacoșa cu bani date unor personaje toxice din prim-planul vieții publice...! Nu ...! Corupție e și deturnarea sensului moral al lumii noastre, deprofesionalizarea funcțiilor publice, minciuna ca strategie, ”cumetrializarea” serviciilor și a funcțiilor. Corupție este și deturnarea învățămîntului academic, cu deschiderea ”sereleurilor” care vînd diplome de profesori, de doctori, de ingineri, de economiști și nu pe baza cunoștințelor, ci pe baza achitării unor costuri și atît. Cunoștințe, valoare, competențe? Să fim serioși! O ministră (sinistră) a educației, precum Ecaterina Andronescu, care a distrus orice mai era coerent și valabil prin sistem, de la școlile profesionale la învățămîntul universitar clasic, în aproape trei decenii de cînd ”evoluează”, mai vorbește încă la televizor despre ... educație. E inconștiență sau e cinism? E ticăloșie sau e prostie?    
          Pandemia de corupție din România are deja istorie. Una mai lungă decît cea a virușilor de conjunctură. În România ultimelor decenii au fost descurajate normalitatea, moralitatea, profesionalismul. Din 1990 încoace domeniul Sănătății a fost cel prin care s-au spălat cei mai mulți bani publici care după albire au intrat în conturi private. Profesioniștii sunt înlocuiți, în toate domeniile, cu oameni de partid, cu ”lipitori de afișe” în campanii electorale, cu cotizanți care își afișează fără nicio jenă prostia cu ifose. Sau cu proști manipulabili. ”Zăronizarea” sau ”andrușcizarea” lumii noastre a ajuns la un nivel greu de suportat, greu de surmontat în același timp. Mor oameni prin județele noastre pentru că au fost puși pe funcții de decizie improvizații și nu profesioniști. Cine e responsabil? Va fi tras cineva la răspundere? Dumnezeu, poate! Ticăloșia este sinonimă cu pandemia.
          O gașcă de impostori periculoși își face mendrele, de ceva vreme și la Neamț. Un personaj bizar din prim-planul vieții publice își pune soțul director la o instituție publică, că este în pixul ei decizia și nimeni nu o trage de mînecă. În vremuri normale, dacă cineva, om sau instituție, ar fi închis un drum de acces, care leagă două margini ale județului, precum cel care ar trebui să unească Piatra Neamț de Poiana Teiului, probabil că ar fi fost trecut la subminarea economiei, vieții sociale și băgat la pușcărie. În China era împușcat de multă vreme, el și ai lui pînă la al șaptelea neam! La noi nu se întîmplă nimic, trecem totul în contul fatalismului mioritic și continuăm să ne plîngem că ne rupem mașinile prin hîrtoape. Corupția, la acest nivel, lovește, de ani și ani, cultura, educația, instituțiile statului sunt căpușate cu ”manageri” de paie, cu nulități fără studii, fără competențe, fără cultură, fără principii, fără bun simț chiar. Cine pierde? Perspectiva acestei zone, perspectiva acestei nații. Cum să oferi o șansă viitorului, dacă omori prezentul?
          Se vorbește de ”baronizarea” societății românești ...! Ce baroni, domnilor? Baron, după DEX și după definițiile bunului simț sunt oameni de onoare, nobili ...! Aceștia care acționează în lumea românească, de bune decenii, nu sunt baroni, ci niște jalnice figuri, niște troglodiți fără educație, fără cultură, fără bun simț, fără urmă de umanism. Că de patriotism nu mai e cazul să vorbim! Sunt înzestrați cu un singur lucru: tupeu.
          Mai auzim, chiar în aceste zile, că după perdeaua de zgomote și după isteria mediatică, prin spate se pun la cale afaceri, contracte cu adresă, deturnare de bani. Aflăm din presă că un aparat de testare a populației în plină pandemie a fost achiziționat de Consiliul Județean Neamț la preț dublu. Firme din același buchet administrativ și de interese stropesc drumurile cu apă și săpun, ca să facă ceva clăbuci pentru ochii fraierilor! E nevoie de o ”ordonanță militară” care să-i trimită în fundul pușcăriei pe cei dovediți că fac așa ceva în aceste vremuri!     
          Infecția din structurile mafiot-administrative ale statului trebuie tratate fără milă. Flitul nu e de ajuns, că îl îndoie potlogarii cu apă! Tratament sigur: pușcăria! Multă pușcărie!


Piatra Neamț, 30 aprilie 2020



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Căruța de la Caracal s-a răsturnat, de fapt, la Neamț ...!

          În județul Neamț există o intersecție, la Girov, care unește/ desparte/ împarte etc. două drumuri: unul care vine de la Piatra Neamț și o ia spre Roman și altul care vine de la Dobreni și merge spre Roznov. Întretăierea se petrece în cruce! De ani și ani de zile aici se produc, aproape săptămînal, accidente, unul mai dramatic decît altul, locul e însemnat cu cruci, candele, lumînări, amintiri triste, lacrimi... Mai ales nefericiții conducători auto care nu sunt din zonă nu știu de ce minunății le oferă peisajul, așa că se trezesc, fără putere de reacție, în carambol. Niște instituții (ale Statului?) asistă la dramele din acel loc, iau act, ies cu comunicate, se oțărăsc, se încontrează, fac promisiuni, măsoară, se miră, se pozează cu mîna întinsă, cu mîna ridicată, cu degetul la frunte, cu degetul în ureche, cu degetul în dos, în nas, în bască, plîng, suspină, susțin sus și tare, își dau cuvîntul, își dau cu părerea, după care ... nu se întîmplă nimic. Urmează un nou a

Gata, au terminat și muntele Ceahlăul ...!

Dimitrie Cantemir spunea, în ”Descriptio Moladviae”, că Muntele Ceahlăul este ”o coloană a cerului”, ”un munte sfînt”. O fi fost pînă am ajuns în ”civilizația drujbei”. O fi fost, pe vremea lui ...! Iată cîteva imagini din ”Parcul Natural Ceahlăul” de astăzi! Comentariile dumneavoastră pot să însoțească aceste imagini terifiante. E posibil ca acei ”corifei ai drujbei” să aibă avize legale, dar nu cred că au avize morale...! Un aviz legal se obține pe o tejghea politică, un aviz moral se obține doar sub aceeași tejghea...! Muntele Ceahlăul ne mai ținea ”verticala”. I-au pus gînd rău ...! Un actual vicepreș de la conducerea județului, înfierbîntat de căldura scaunului moale de după numire pe funcție, voia să facă o telegondolă din gara Bicaz pînă pe muntele Ceahlăul, iar acolo sus vedea cu ”ochiul minții” hoteluri și baloți de bani. O spunea un individ parte într-o grupare care nu e în stare să plombeze cîțiva kilometri de drum ”axial”...! În Danemarca, țară fără

Pandemia ”de România”

          Materialismul marxist (și dialectic) le-a băgat oamenilor în cap că pe lumea asta există numai cele văzute , cele nevăzute nu există. Așa cum spunea un gardian de la Aiud, că el crede în diavol, care e omul și pe care îl vede, dar nu crede în Dumnezeu, pe care nu îl vede.           De multă vreme repet că dinamismul din lumea de azi nu poate merge la nesfîrșit. Undeva se va produce o pană, un declic. După logica normală, nici cea mai performantă mașinărie nu poate funcționa la nesfîrșit, există un moment al opririi, din varii motive. Cu atît mai mult nu poate evolua la nesfîrșit o societate, cea umană aproape globalizată, care este destul de incoerentă, indecisă, cu o mulțime de antagonisme interioare.           Și președintele Franței, Emmanuel Macron și Angela Merkel, cancelarul german, au folosit, zilele acestea, termenul de război . Război cu un inamic nevăzut. De data asta poate fi acest virus alintat ”Covid 19”, altă dată poate fi altceva. Și recesiunea economică